top of page

Boekblog #32: Vele hemels boven de zevende

Treurnis

Het boek “ Vele hemels boven de zevende”. Het boek is geschreven door Griet op de Beeck. Het boek heeft 271 bladzijdes. In het boek “ Vele hemels boven de zevende” komen er om de beurt steeds vijf mensen aan het woord. De personen die steeds aan het woord komen zijn Lou, Eva, Elsie, Casper en Jos. Vijf mensen met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal.

Lou is 12 jaar oud en ze zit op de middelbare school. Eva is 36 jaar oud en werkt in een gevangenis. Elsie is 42 jaar oud en is getrouwd met Walter. Casper is 46 jaar oud en is kunstschilder. Casper heeft een relatie met Merel. Elsie en Casper gaan ondanks dat ze een relatie hebben vreemd met elkaar. Jos is 71 en is gepensioneerd. Al deze vijf de personen vertellen in hun verhaal welke gelukmomenten ze hebben gehad en welke problemen en/of obstakels er waren. Het boek is een depressief boek. Er zijn weinig geluksmomenten en veel obstakels en problemen. Iedereen heeft een verband met elkaar. Jos heeft twee kinderen. De kinderen heten Elsie en Eva. Elsie heeft twee kinderen. Ze heten Lou en Jack. Elsie gaat vreemd met Casper. Later scheiden ze allebei en krijgen ze samen een relatie. Lou vindt Casper heel erg leuk. Eva heeft een goede band met Lou.

Lou is een meisje van 12 jaar oud. Ze vindt het heel vervelend dat ze 12 jaar is. Er is een ding wat erg is dan 12 jaar zijn zegt Lou. Dat is dat je 12 jaar bent en op de middelbare school zit. Lou worstelt heel erg met haar identiteit en populariteit. Lou is een meisje met een lief en zacht karakter in het boek. Ze wil iedereen wel helpen, maar dat lukt vaak niet. De rede is dat de mensen die ze wil helpen niet willen vertellen dat ze problemen hebben. Dus dan is het moeilijk om problemen op te lossen. Lou wordt als een naïef meisje afgeschilderd, maar ze blijkt eigenlijk veel slimmer te zijn dan iedereen denkt. Haar doel is dat iedereen gelukkig is en dan vooral Eva. Als ik moest kiezen of Lou een held of een antiheld is dan zou ik Lou als een held omschreven. De rede dat ik haar als held zou omschrijven is dat Lou iedereen zo goed mogelijk probeert te helpen. De problemen die Lou heeft gaan allemaal over haar middelbare school tijd.

Eva is 36 jaar oud. Ze werkt in een gevangenis. In de gevangenis is het werk altijd heel erg zwaar. Eva ziet haar mislukte zelfbeeld telkens bevestigd door haar omgeving. Eva is heel erg behulpzaam en nog altijd vrijgezel. Eva heeft veel problemen. Die problemen zijn haar op een gegeven moment te veel geworden en heeft voor de enige oplossing gekozen die zij nog had. Ze heeft ervoor gekozen om zelfmoord te plegen. Eva was een lief persoon die aan iedereen dacht. Bijvoorbeeld vlak voordat Eva zelfmoord ging plegen heeft ze haar iPod aan Lou gegeven. Zelfs nu denkt ze nog aan anderen. Dit moment was een van de mooiste momenten in het boek naar mijn mening. Ik omschrijf Eva zeker als een held, omdat ze de stap heeft durven nemen voor zelfmoord. Ze weet dat andere het heel vervelend gaan vinden, maar ze houd toch vast aan haar beslissing. Hierdoor vind ik Eva zeker een held.

Elsie is 42 jaar oud en is getrouwd met Walter. Ze heeft een dochter van 12 jaar en ze heet Lou. Ze heeft ook nog een zoon die Jack heet. Elsie heeft in het boek een affaire met Casper. Na de zelfmoord van Eva heeft Elsie uiteindelijk de keuze gemaakt om samen met Casper verder te gaan. Elsie heeft het heel lang moeilijk gehad met de keuze om te gaan scheiden. Het grootste obstakel wat ze zag was Lou. Ze zat ermee of Lou het wel leuk zou vinden, maar uiteindelijk vindt Lou Casper heel erg leuk. Elsie is een persoon die haar eigen problemen heel erg verbergt. Lou ziet wel dat ze problemen heeft, maar durft dat haar niet te vertellen. Elsie haar doel is om ervoor te zorgen dat Lou de dingen leuk vindt. Elsie zou ik als een antiheld omschrijven. De reden is dat Elsie niet meteen voor Casper kiest als ze merkt dat ze verliefd is. In plaats daarvan gaat ze eerst een tijd vreemd met Casper.

Casper is 46 jaar oud en is kunstschilder. Hij is vaak aan het schilderen in zijn atelier. Dit is de plek waar Casper afspreekt met Elsie. Casper heeft een relatie met Merel. Als hij eenmaal Elsie heeft gezien vindt hij die wel leuk. Ze komen in contact door een brieven te schrijven. Tijdens de afspraken gebeuren veel dingen. Dingen die je niet hoort te doen als je allebei een relatie hebt. Caspers doel in het boek is om zo vaak mogelijk bij Elsie te zijn. De reden dat hij vaak bij Elsie wil zijn is dat hij vindt dat ze een prachtig lichaam heeft. Hij wil eigenlijk zo vaak mogelijk seks met haar hebben. Hij gaat al heel snel weg bij Merel. Elsie durft pas veel later weg te gaan bij Walter. Uiteindelijk komen Casper en Elsie samen. Ik zou Casper zeker als een held omschrijven. Hij kiest voor Elsie en gaat weg bij Merel. Ondanks dat hij weet dat Elsie het moeilijk vindt om weg te gaan bij Walter. Ik vind dat je daar wel respect voor verdient.

Jos is 71 jaar oud en is getrouwd met Jeanne. Jos heeft toen hij jonger was een ongeluk veroorzaakt. Hij heeft hierbij Viktor aangereden. Deze aanrijding heeft veel gevolgen gehad voor Viktor. Hij is nooit helemaal hersteld. Viktor is de zoon van Karel en Karel is de broer van Jos. Die overigens overlijdt aan longkanker. Iedereen weet dat hij Viktor heeft aangereden, maar niet dat Jos dronken was. Nadat Viktor was aangereden was hij door de shock meteen nuchter. Jos zit daar heel erg mee. Hij voelt zich nog altijd schuldig voor dat ongeluk. De zelfmoord van zijn dochter Eva kwam heel hard aan bij hem. Hij denkt na haar dood nog vaak aan Eva, maar dat doet hij in stilte. Jos is heel erg op zichzelf. Hij is ook nog wel gevoelig, maar dat is vooral aan het einde van het verhaal (na de dood van Eva). Als ik moest zeggen of ik Jos een held vond dan is mijn antwoord absoluut nee. De reden is dat hij niet heeft durven vertellen dat hij dronken was toen hij Viktor aanreed. Je moet verantwoordelijkheid nemen voor je daden.

In het boek heeft iedereen verschillende doelen. Eva wil graag gelukkig zijn, maar volgens Lou kan dat beter als je met zijn tweeën bent. Eva zit heel erg met haar single zijn. Hier is ze heel erg ongelukkig over. Caspers doel is dat hij samen met Elsie zijn rest van zijn leven wil delen. Het doel van Elsie is in dat opzicht hetzelfde als die van Casper, maar ze wil ook heel graag dat Lou heel erg gelukkig is. Lou heeft geen duidelijk doel, maar ze zit met haar identiteit en haar populariteit in de knoop. Ik denk dat haar doel is om dat probleem op te lossen. Jos heeft ook geen duidelijk doel in het boek, maar die aanrijding met Viktor en zijn dronkenschap toen speelt wel een grote rol in zijn leven. Het betekent maken van dit is eigenlijk zijn doel. Iedereen houdt zijn probleem voor zich, maar door de zelfmoord en de afscheidsbrief van Eva worden de problemen van iedereen opgelost. Eva is eigenlijk de helper van iedereen, maar niemand helpt Eva in het verhaal. Dat is uiteindelijk wel heel zielig. De tegenstander voor Elsie is haar man Walter en voor Casper zijn vriendin Merel. Voor Lou zijn het de schaam momenten bij haar op school. Bij Jos is het probleem het ongeluk en bij Eva is het probleem het single zijn.

Iedereen heeft zijn doelen gehaald in het boek op Eva na. Eva heeft met haar zelfmoordbrief iedereen geraakt. Iedereen heeft daarna in no time alle problemen opgelost. Met iedereen gaat het goed. Ik vind het heel erg jammer dat Eva haar doel niet heeft gehaald anders had ze natuurlijk geen zelfmoord gepleegd. Ik vind dat iedereen hun problemen veel sneller hadden kunnen oplossen. Elsie en Casper door gewoon eerlijk te zeggen tegen hun vriend(in) dat ze iemand anders leuk vinden. Jos had kunnen vertellen dat hij Viktor had aangereden toen hij dronken was. Eva had kunnen gaan daten en een vriend zoeken. Ze had ook bij de therapeut moeten blijven. Lou had veel eerder van school moeten veranderen. Deze veranderingen kun je wel meteen laten plaats vinden, maar of dat boek er leuker van wordt is een tweede.

Recent

bottom of page