top of page

In the spotlight #6: Mees Kees op de Kast


Jaren geleden kwam er een boek uit over een meester in opleiding. Zijn naam was Kees. Op een gegeven moment moet hij gaan invallen op basisschool. Hij komt terecht in groep 6B. Voor het eerst leidt hij een klas als onervaren meester. Een periode die vanaf dat moment bekend gaat staan als Mees Kees. Een periode waar Mees Kees veel gaat leren. De serie is geschreven door Mirjam Oldenhave.

Mirjam Oldenhave heeft ondertussen negen boeken geschreven van Mees Kees. Daarnaast zijn er verschillende films verschenen over Mees Kees en is er ook een televisieserie op gemaakt. Haar twee boek is ‘Mees Kees op de kast’.

Het verhaal wordt verteld door een van de hoofdpersonen Tobias. Hij is het ik-figuur in het boek. Mees Kees is zijn idool, bijna stand-in voor zijn overleden vader. Kees vervangt als stagiaire de reguliere juf tijdens haar zwangerschapsverlof. De kinderen hopen dat hij kan blijven. Hij is niet doorsnee en heeft een onverwachte en creatieve manier van onderwijs geven en met de kinderen omgaan. Je mag zoveel mogelijk fouten maken; aardrijkskunde leidt tot moppen vertellen; een voedselproject start met het eten van chips en tafels leren gebeurt met het klassenmeubilair. Als hij zelf uit verlegenheid rondom zijn verliefdheid hulp nodig heeft, staan de kinderen in de rij om hem te adviseren.

Het boek staat vol met leuke verhalen. Een leuke mees die nog moet leren. Alles gaat anders dan het net hoort. Een goed concept voor een top verhaal. Daarnaast zijn er mooie illustraties in gemaakt. Het is een heerlijk boek om weg te lezen voor jong en oud. Ook kan je het boek lekker voorlezen. Een mooi boek die ik iedereen aanraad om te lezen.

Recent

bottom of page