Een wereld van boeken #3: Verloren
Verloren- Milou van der Horst
Het boek Verloren van Milou van der Vorst is een erg aangrijpend verhaal. Verloren gaat over twee beste vriendinnen: Demi en Lieke. Op het begin van hun vriendschap hebben ze de grootste lol samen, maar na verloop van tijd gaat het steeds slechter met Lieke. Lieke voelt zich steeds vaker somber. Dan blijkt dat ze borderline heeft. Het is erg lastig voor zowel Lieke als Demi om met deze stoornis om te gaan. Het helpt niet echt mee dat Lieke’s ouders het ook veel te druk hebben met haar zus. Haar zus zit namelijk op een prestigieuze school in het buitenland. Haar ouders zijn super trots op haar zus en hebben naar Lieke’s idee nauwelijks tijd en aandacht voor haar. Daardoor gaat het nog slechter met haar. Ondanks de moeilijke tijd probeert Demi haar beste vriendin zo goed mogelijk te steunen. Dit doet ze, omdat Lieke haar beste vriendin is. Maar niet alleen daarom. Ze is ook bang dat haar vriendin anders zelfmoord pleegt. Demi weet dat Lieke daar soms over nadenkt. Als Lieke vermist raakt, vreest haar beste vriendin dan ook voor het ergste.
Het boek begint met Lieke, die vermist wordt. Dan gaat het verhaal terug in de tijd en beschrijft de auteur het moment waarop de meiden elkaar hebben ontmoet tot het moment waarop Lieke vermist wordt. Er komen mooie, maar ook zielige stukken in het boek terug. De schrijfstijl is niet zeer ingewikkeld, waardoor het vlot leest. Toch zet het verhaal je aan het denken over bepaalde zaken. Op het eerste gezicht zou ik zeggen dat het boek is geschreven voor redelijk jonge lezers. Maar hoe verder ik in het boek kom, hoe meer ik me realiseer dat de heftigheid van het onderwerp het ook een goed boek voor young adults maakt. De woorden die de auteur kiest zijn niet moeilijk, maar het geheel van deze woorden vormt wel een zeer aangrijpend verhaal. Al met al, een erg mooi en intrigerend boek!
Waarom dit boek zo goed binnen deze serie past? Zelfmoord is een actueel onderwerp. Gemiddeld beroven vijf mensen per dag zich van het leven. Toch heerst er taboe over dit onderwerp. Ik vind het goed dat er auteurs zijn die het meer bespreekbaar willen maken. Maar ook psychische stoornissen komen de afgelopen jaren vaak voor. In 2017 waren er bijna 2 miljoen mensen in Nederland die aan een psychische stoornis leden. Met zo’n hoge getallen, is het nodig dat er meer aandacht komt hiervoor. Daarom past dit boek naar mijn mening zo goed binnen deze serie over maatschappelijke boeken.