Boekblog #24: Gevonden: Supervriendin
Titel: Gevonden – Supervriendin
Serie: Best Friends Forever
Schrijver: Frank van Pamelen
Het boek ‘Gevonden: Supervriendin’ maakt deel van uit de serie ‘Best Friends Forever’. De serie wordt geschreven door Joke Reijnders, Wieke van Oordt en Frank van Pamelen, die ook dit boek heeft geschreven. In het boekenserie zijn er drie hoofdpersonages, namelijk Tess, Marie en Silvi. Elke schrijver / schrijsters schrijft vanuit het perspectief van een van deze meiden. Frank schrijft vanuit perspectief van Tess. Wieke vanuit die van Silvi en Joke vanuit het perspectief van Marie.
In het boek maken we kennis met Tess. Tess zit in groep acht en is bevriend met groep mensen, beter bekend als de Chicks. Op een dag kom er een nieuw meisje in de straat wonen. Ze heet Hirsi en komt met haar familie uit Somalië, want ze moesten daar vluchten. Tess raakt snel bevriend met Hirsi. Maar de Chicks doen niet zo aardig tegen Hirsi. Zeker niet als er goed gestolen wordt dat bedoeld was voor een goed doel… Iedereen verdenkt de grote broer van Hirsi. Tess betwijfeld het en gaat met behulp van haar Best Friends Forever en Jimmy (de jongen die ze stiekem leuk vindt) opzoek naar de dief van het geld.
Het boek is een makkelijk manier geschreven. Er staan weinig moeilijke woorden in. Daarnaast is het boek geschreven met kort hoofdstukken en korte zinnen. Zodat het boek goed te lezen is voor jonge lezer. Het verhaal wordt verteld vanuit Tess, de hoofdpersonages, hierdoor blijft het duidelijk vanuit welk perspectief het verhaal wordt verteld en kan er geen onduidelijkheid ontstaan voor kinderen. Oftewel het boek is goed te lezen voor beginnende lezers.
Echter moet ik wel opmerken dat het boek overduidelijk is geschreven door een volwassene. Samen met de andere bloggers van OpenBooks ben ik gesprek gegaan over bepaalde woorden in het boek, vooral tijdens de ‘whats app gesprekken’ tussen Tess en haar vriendin. Er worden woorden als superdepuper, euri, mssch, spetterdespat gebruikt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een smiley met vier mondjes, zoals je hiernaast ziet : - )))). Ook wordt het wordt is afgekort met het = teken. Deze woorden worden door kinderen van 10 tot 13 jaar niet meer gebruikt. Hieraan merk je dat het niet geschreven is door iemand van 12 jaar, maar iemand die al een stuk ouder is.
Een sterk punt van het boek vind ik de verwerking van thema’s erin. Zoals wordt het vluchten vanuit een ander land erin verwerkt. De mensen die vluchten vanuit een ander land naar Nederland worden nog steeds niet door iedereen geaccepteerd, terwijl ze ook gewoon mensen zijn. Ieder mens is uniek, zoals diegene is. Of diegene nou gevlucht is vanuit een ander land of altijd in Nederland heeft gewoond. We wonen in hetzelfde land, hebben dezelfde regels en lopen over hetzelfde stuk grond. Je hoeft diegene niet meteen tot beste vriend om te toveren, maar diegene accepteren en respecteren is wel belangrijk. De manier van hoe de familie van Hirsi wel / niet wordt geaccepteerd en gerespecteerd is mooi beschreven op een kindermanier. De kinderen komen in contact met dit fenomeen, maar het wordt niet te overduidelijk benoemd. Daarnaast is er ook sprake van het beschuldigen van mensen, op grond van hun uiterlijk en achtergrond. In het boek kom je erachter of het altijd terecht is om iemand te beoordelen op grond van hun uiterlijk of achtergrond. Frank heeft het op een mooie manier in verwerkt in het boek. Mijn complimenten hiervoor.
Vond je het een leuke blog? Vergeet dan niet op het hartje te drukken, een reactie achter te laten en hem te delen. Tot bij de volgende blog!