top of page

Boekcovers #2: Waarom is de omslag van een boek zo belangrijk?

Waarom is de omslag van een boek zo belangrijk?

Aan het kopen van een boek gaat veel vooraf; je kijkt eerst naar de zijkanten van de boeken, als je er een ziet die jouw aandacht trekt, pak je het boek eruit en bekijk je het aan alle kanten. Vervolgens lees je de achterkant van het boek en kijk je ook even naar de prijs. Maar zelfs dan kan het zijn dat je nog niet klaar bent, omdat je eerst nog wat recensies wilt lezen of misschien prijzen vergelijken.

De cover van een boek speelt ook een grote rol in dit proces. Ze zijn er in alle vormen: glanzend, met glitters, kleurrijk of juist zwart-wit, met een afbeelding of een tekening. Afijn, je snapt het wel. Maar waarom halen de ontwerpers zoveel uit de kast voor hun boekcover?

1. Wat je ogen als eerste zien

De boekomslag is het eerste wat je ziet van een boek en deze moet ervoor zorgen dat je op de link klikt, het boek eens oppakt of de achterkant leest. Oftewel het moet gelijk de aandacht wekken van een mogelijke lezer. Gebeurt dit niet, dan is de zaak eigenlijk gauw verloren en zal het boek nauwelijks gelezen worden. Het heeft dus een belangrijke rol in de populariteit en de verkoopcijfers van een boek.

2. Het goede publiek

Door de omslagen te bekijken, kom je al wat te weten over het boek. Je komt erachter wat voor soort boek het is en daardoor kan je het in een categorie plaatsen. Is het een thriller of fantasy of juist een romantisch boek? Wanneer je geïnteresseerd bent in dit genre, zal je eerder geneigd zijn om het boek op te pakken. Als de cover niet duidelijk hierin is, kan het meer lezers aantrekken die andere verwachtingen hadden van het boek. Dit zorgt voor teleurgestelde lezers en negatieve recensies, terwijl het misschien wel een hartstikke goed boek was.

3. Net dat extra beetje

Een mooie cover kan een boek net dat extra’s geven, waardoor het zich onderscheidt van andere boeken. Bovendien kan het net de doorslag geven om het boek toch te kopen. Want wie wil nou niet een boekenkast vol met boeken met unieke, mooie covers?

Er zijn zelfs mensen die boeken gebruiken als decoratiestuk in huis.

Kortom, de omslag heeft vooral veel invloed op het succes van het boek zelf. Natuurlijk staat een mooie boekcover niet garant voor een succesvolle boekverkoop -het verhaal speelt de belangrijkste rol hierin- maar het kan er wel bij helpen.

 

Vond je het een leuke blog? Vergeet dan niet op het hartje te drukken, een reactie achter te laten en hem te delen. Tot bij de volgende blog!

Recent

bottom of page