top of page

In the spotlight #1: Knock-out

In de serie ‘In the spotlight’ zetten we een of meerdere boek(en) in het zonnetje. Het kan gaan over een boek dat ons zomaar heeft geraakt, een boek dat heel erg spannend was en nog vele andere reden. Het boek verdient om even in de spotlight te worden gezet. Deze keer is dat het boek ‘Knock-out’ van Cis Meijer. Wauw, wat was dat een mooi boek.

In het boek maken we kennis met de twee zussen Fay en Ginger. Na een gezellig avondje, hebben Fay en Ginger een korte woordenwisseling. Waarna Fay besluit weg te fietsen en Ginger alleen achter te laten. Dat is de laatste keer dat ze wordt gezien. Ginger wordt vermist. Kort na de verdwijning is Fay, na de kickboks training, getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement. ‘Als ze niet zwijgt, wordt ze ook afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf en anderen in levensgevaar.

De eerste rede waarom dit boek in de spotlight gezet moet worden, is het verhaallijn. Zonder iets van het verhaal te verklappen, maar vanaf moment wordt je in het verhaal getrokken. Je leeft en beleeft het verhaal met de personages in het boek mee. Vanaf het begin wordt het boek spannend en die spanning blijft tot het laatste moment. Het einde van het boek vond ik een sterke afsluiting. Het einde was sterk en goed geschreven. Ook was het erg onverwacht. Nadat je het boek gelezen hebt, vallen alle puzzelstukjes op de plaats. Het was een logisch einde bij het verhaal. Het klopt precies en vond dat er geen beter einde in het boek kon zijn.

Voor de Facebookgroep ‘Kinderboeken’ heb ik een tijdje geleden Cis Meijer, het interview staat bijna online of al online op de website daarvan. Het linkje komt dan onderaan de blog. Maar daar had ik haar geïnterviewd over de penstreep, zie foto hiernaast, in het boek bij bepaalde hoofdstukken. Het leuke van dit eenvoudige streep is dat iedereen zijn of haar eigen interpretatie aan kan geven. Iedereen ziet er iets anders. Zo laat je de lezer zijn of haar eigen verbeelding gebruiken. De lezer gaat nadenken over de betekenis van het boek. Dat vind ik knap als je dat erin kan verwerken en de eerste bedoeling van het streepje dan ook nog bij het boek past.

Een ander sterk punt van het boek vind ik de beschrijving van de personages. Er zijn verschillende soorten personages in het boek, elk met zijn of haar eigen karakterteken. Vanuit die trekken kon je heel duidelijk zien hoe de persoon handelde en in de situatie stond. Het beschreef de eigenlijk werkelijkheid van vrienden. Door bepaalde acties in een vriendengroep komen de verhoudingen op scherp te staan. Ieder persoon gaat ermee anders om. Dat kon je eruit leren. Een ander mooi punt daarbij gekoppeld is, dat je heel fijn in gesprek kan gaan met iemand over het boek. Hoe zou de ander reageren in bepaalde situatie of hoe vond je de reactie van een van de personages uit het boek.

Al met al een sterk beschreven. Een mooi (on)bewust moreel in het verhaal. Ik zou iedereen het boek aanraden om te lezen! Een echte must read, zeker voor alle Young-Adult thrillers.

Recent

bottom of page