Boekblog #17: Geestverwanten

June 27, 2018

 

 

In debuutroman ‘Geestverwanten’ van Hilda Spruit vormen onbeantwoorde vragen het concept voor een spannend en meeslepend boek. In het boek maken we kennis met Merthe. Merthe krijgt nieuws te horen dat haar leven compleet op zijn kop zet. Het beeld van haar ouders en zichzelf wordt genadeloos onderuit gehaald. Wat achterblijft zijn vragen. Onbeantwoorde vragen. Vragen waar niemand antwoord op heeft. Om de antwoorden te vinden, gaat Merthe samen met haar vriendinnen glaasje draaien. In de hoop dat de geesten de antwoorden hebben die Merthe zoekt. Alleen als de antwoorden tot nog meer vragen leiden, gaan de vriendinnen het mysterie zelf oplossen. Een spannend, spiritueel avontuur dat niet alleen hun leven verandert, maar ook dat van anderen.

 

In het boek beginnen voor Merthe en haar vriendinnen alle problemen, wanneer ze gaan glaasje draaien. Bij glaasje draaien roep je geesten op. Merthe en haar vriendinnen gebruiken het glaasje draaien om een aantal onbeantwoorde vragen te kunnen beantwoorden.

 

De nieuwsgierigheid van Hilda naar de wereld achter de sluier, heeft geresulteerd dat ze, net als Merthe, een sessie glaasje draaien heeft gedaan met vrienden. Na wat heen en waar geschuif van het glas op vragen, ging de kaars die op tafel stond, zonder enige reden, uit. Er bekroop Hilda een verschrikkelijk gevoel en ze heeft haar vinger van het glas getrokken en is gestopt. Dit nooit meer. Nooit meer glaasje draaien voor mij. Het gevolg van glaasje draaien? Het boek Geestverwanten.

 

Verder in het verhaal worden we meegenomen in de keuzes die Merthe maakt. Maar zijn de keuzes allemaal wel zo slim? Het zijn keuzes die haar leven op de kop zetten. Keuzes die niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. Toch zijn het de keuzes die Hilda ook zou maken. Ze lijkt in doen en laten op Merthe zegt ze zelf. Als ik ervoor ga, dan ga ik er helemaal voor. Knokken tot wat het moet zijn, net als Merthe. Daarin staat respect voor ieder levend wezen voorop.

 

Geesten worden meestal gelinkt aan zweverig, filosofisch en/of spiritueel. Toch is het boek Geestverwanten alles behalve dat. Het is een boek waarin er duizend kansen waren om het volop zweverig en spiritueel te maken. Toch heeft Hilda ervoor gekozen om het nuchter te houden, geen zweverigheid, en volop gebruik te maken van spanning. Het is een boek dat prettig te lezen is. Een goede spanningsopbouw en een verassend einde. Een mooie debuutroman van Hilda. Ik kijk uit naar het volgende boek van haar.    

Of er een boodschap achter het boek zit? Daar is het antwoord van Hilda heel duidelijk op: nee. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, ook als het gaat om wel of niet glaasje draaien. Toch hoopt ze iets mee te geven in het boek, namelijk dat (volgens haar) er meer is tussen hemel en aarde en dat wij als mensen elkaar nodig hebben en met respect met elkaar omgaan. Dat laatste zal de wereld een heel stuk mooier maken.

 

----------------------------------

Vond je het een leuke blog? Vergeet dan geen reactie en een hartje hier beneden achter te laten. 

Groetjes, 
Kevin

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent

October 25, 2019

Please reload

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now